Het duurzaam ‘oogsten’ van textiel
Textiles2Textiles – een partnership tussen Wieland Textiles en Retail Experts – is het enige bedrijf ter wereld dat er in is geslaagd een methode te ontwikkelen om textielvezels opnieuw te gebruiken. Wij richten ons op het hergebruik van textiel in zijn meest ultieme vorm, met als belangrijkste missie om de laatste technologie in te zetten om elk kledingstuk en vrijwel elke vezel te hergebruiken. Dat is waarin wij het verschil maken.
Ons belangrijkste product is PCC (Post Consumer Clippings). Deze afgedankte kledingstukken worden ingezet als grondstof voor een circulaire textielindustrie. Textiles2Textiles beschikt als enige ter wereld over een Fiber Farm® Textile Recycling Center, een productiefaciliteit die deze niet-herdraagbare kleding terug in de kringloop kan brengen als hoogwaardige grondstof voor nieuwe circulaire kledingstukken. Dat is een belangrijke stap voorwaarts in het verduurzamen van de (internationale) textielsector. Hoewel deze innovatie in Nederland is ontstaan, zijn onze ambities grensoverschrijdend. We hebben een unieke fysieke en digitale infrastructuur ontwikkeld die wereldwijd kan worden toegepast. Zodat we de ketens kort houden en niet alleen in Nederland, maar overal op een duurzame manier textiel kunnen ‘oogsten’.
Het proces: hoe werkt het?
Stap 1 – Het opschonen van het basismateriaal
De feedstock wordt geleverd door inzamelaars van gedragen textiel. Het ‘origineel’ – de vakterm voor ongesorteerd, tweedehands textiel – bestaat voor tien tot vijftien procent uit materialen, zoals huishoudelijk afval, die hierin niet thuishoren. In deze eerste stap wordt al het aangeleverde materiaal op de transportband ‘opgeschoond’, door huisvuil, kussens en dekbedden, papier en andere vormen van afval te verwijderen.
Stap 2 – Het voorsorteren van het ingezamelde textiel
Bij de voorsortering worden grofweg twee fracties van elkaar gescheiden voor de nasortering: een fractie met herbruikbare producten (met name kleding, tassen en schoenen) en één met textiele materialen die als grondstof kunnen worden hergebruikt.
Stap 3 – Fibersorting
Fibersort is onze uiterst geavanceerde optische sorteertechnologie die het mogelijk maakt grote hoeveelheden kleding snel en efficiënt te sorteren naar samenstelling, kleur en structuur van de stof. Eén Fibersort-installatie kan ruim vijf miljoen kilo textiel per jaar in verschillende fracties sorteren.
Stap 4 – Cutting & Cleaning
Nu breekt het moment aan dat alle knopen, ritsen en labels van de kledingstukken worden verwijderd. Dit gebeurt met behulp van de ‘trim-clean’-technologie in een volledig geautomatiseerde Cutting & Cleaning-installatie. Deze technologie is ontwikkeld door Textiles2Textiles in samenwerking met haar partner Valvan Baling Systems.
Stap 5 – Recycling
Zodra alle knopen, ritsen en labels van de kledingstukken zijn verwijderd, is de voorraad klaar om geleverd te worden aan mechanische vervezelaars of chemische recyclers. Het is onze ambitie om uitsluitend te leveren aan recycle-bedrijven die net als wij kwaliteit en circulariteit hoog in het vaandel hebben staan.