Zaanse textielindustrie pakt uit met circulaire modeshow
WORMERVEER 11 MEI 2030 – Tijdens een wervelende modeshow op het zonovergoten marktplein in Wormerveer toonde de mannequins op de catwalk gisteren niet alleen de laatste modetrends maar ook de nieuwste circulaire innovaties van de Zaanse textielindustrie. Elk kledingstuk dat de catwalk passeerde, bevatte een marker die door de presentator werd uitgelezen met een infrarood-scanner zodat de bezoekers met een speciale app op hun smartphone het paspoort van het betreffende kledingstuk konden bekijken. Daarop was onder meer te lezen wie het kledingstuk had ontworpen, waar en hoe de grondstoffen waren geproduceerd en door welke bedrijven uit de regio de gebruikte vezel(s) en stof(fen) waren ingezameld, gesorteerd, vervezeld, gesponnen, gewoven en uiteindelijk samengesteld. Met dit verbluffende staaltje ‘tracking & tracing’ gaf de Zaanse textielindustrie wederom een indrukwekkend circulair visitekaartje af.
Modieuze, afgedankte kleding
Voor de gelegenheid was er op het marktplein een speciaal inzamelpunt ingericht zodat bezoekers ter plaatse hun afgedankte kleding konden inruilen voor nieuwe modieuze kledingstukken. Na de modeshow werd er grif gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, want velen wilden zich gelijk uitdossen met de getoonde topstukken waaronder een elegante mannenrok, een extravagant t-shirt voor kinderen en enkele ravissante blouses die zowel door mannen als vrouwen gedragen kunnen worden. Bij het inzamelpunt werden de bezoekers warm onthaald door het voltallige personeel van Wieland Textiles uit Wormerveer. Aan de geïmproviseerde balie stond directeur Mitchel Bon samen met zijn vader Hans en broer Kellen enthousiast zakken met gebruikte kleding aan te nemen en uit te pakken om ze vervolgens op de mobiele lopende band achter de balie te leggen. Langs de band stond het dreamteam sorteerders van Wieland opgesteld, dat met grote deskundigheid en hoge snelheid de beste stukken uit de ingeleverde stapels kleding pikte.
Oud-directeur Hans Bon lichtte toe: ‘Ons team is de laatste jaren behoorlijk ingekrompen doordat we de export van tweedehands kleding naar Afrika, Azië en Oost-Europa langzamerhand volledig hebben afgebouwd. Ons dreamteam sorteert nu alleen nog maar de topstukken uit de ingezamelde kleding; dat zijn de stukken die nog zo goed en modieus zijn dat ze makkelijk weer opnieuw verhuurd kunnen worden in de kledingbibliotheken in de regio. De rest gaat naar Fibersort, de optische sorteerinstallatie waarmee we afgedankte kleding met grote snelheid kunnen sorteren naar samenstelling, kleur en structuur van de stof. De door Fibersort gesorteerde batches met homogeen samengestelde materialen sturen we door naar de andere textielbedrijven die zich de afgelopen jaren in Noord-Holland hebben gevestigd.’
“In Zaanstad hebben we inmiddels een cluster van innovatieve textielbedrijven dat grote hoeveelheden gebruikte kleding vakkundig kan sorteren, vervezelen, spinnen en weven. Dit cluster werkt nauw samen met de ontwerpers, productiebedrijven en retailers die voornamelijk in Haarlem, Amsterdam en Alkmaar te vinden zijn. Zo beschikt Noord-Holland inmiddels over een compleet circulaire textielindustrie die een duurzame voorbeeldfunctie vervult voor de rest van de wereld. Een nieuwe maakindustrie om trots op te zijn!”
Op gepaste afstand kon het publiek op het marktplein het geïmproviseerde sorteerproces van dichtbij volgen. Enkele enthousiastelingen mochten het zelf ook even proberen in een ludiek wedstrijdje kleding sorteren, maar dat viel bepaald niet mee. Ze leerden uit eigen ervaring dat er veel kennis en kunde nodig is om een cirkel van textiel ook echt rond te breien.